Blogg

Här ryms tankar om allt och inget

Avslöjandet av sexuella övergrepp, utdrag ur boken Mot dessa våra minsta

Avslöjandet av sexuella övergrepp, utdrag ur boken Mot dessa våra minsta

”När man är liten så tror man att alla har det som man själv. När man blir större tror man att man är ensam om det.”

När berättar barnen? Barn berättar när de inte står ut längre, om hotet om nya övergrepp inte är överhängande tex efter skilsmässa eller när syskon eller andra riskerar att bli nya offer. Många barn berättar om övergreppen för sina kamrater. Ibland ”skvallrar” någon av dem. Andra avslöjanden sker av en slump då barnet själv försäger sig. Små barn berättar spontant. De har ännu inte lärt sig vad som är passande eller förbjudet att säga.

Vända andra kinden till?

Vända andra kinden till?

Man ska förlåta sjuttio gånger sju gånger! Det är svårt att lämna en destruktiv relation och ännu mer komplicerat blir det när man är aktiv medlem i en församling. Den sociala styrningen används och bibelcitat omtolkas, för att få kvinnor att stanna i en relation som...

-Ojojoj, HUR ska detta gå! – Dagbok del 14

-Ojojoj, HUR ska detta gå! – Dagbok del 14

Så tänkte min kurator, på Kriscentrum för kvinnor, när jag berättade min historia första gången vi sågs. Hon sa det såklart inte då, utan ett år senare när vi hade ett avslutnings-samtal och gjorde en återblick.

Då berättade hon att hon suckat inombords och tänkt:

Ojojoj, HUR ska detta gå? Att det var en omöjlig situation. Att jag var det mest komplicerade fallet som hon stött på. Och att hon under året förundrat sett hur jag betat av motgång efter motgång, som hade fått vem som att bara lägga sig ner och ge upp.

Ping pong-effekten vid våld i nära

Ping pong-effekten vid våld i nära

Nästan alla som lever med eller efter våld har fått känna på detta fenomen. Men mitt i våldet tänker man inte på att det är ett mönster. Att det är ett spel som kräver två spelare. Eller vad konsekvenser blir av att delta. Eller att inte delta i spelet. Ping...

Älskar alla föräldrar sina barn?

Älskar alla föräldrar sina barn?

Varför har vi inte kommit längre trots alla insatser som görs och trots att alla står på barrikaderna och skriker STOPPA VÅLDET? Och hur kommer det sig att vi inte ser och förstår hur allt hänger ihop? Motstridig lagstiftning är en del. En annan är våra inre bilder av hur våld ser ut och hur föräldrar är.

Alla föräldrar älskar sina barn! Tydligen även de som kränker?

Den som gräver en grop… -Dagbok del 13

Den som gräver en grop… -Dagbok del 13

Det var påtagligt att han gjorde allt som stod i hans makt att skada mig. Han sa det även rakt ut till mig och till mina närstående. Att han skulle knäcka mig. Att han skulle göra mitt liv till ett helvete. Och det lyckades han med.

Jag hade tur! eller Livet efter våld!

Jag hade tur! eller Livet efter våld!

Jag hade tur. Alla våldsutsatta har inte lika stor tur…
Att få samhällets hjälp är en utmaning för för de flesta efter att man lämnat. Det finns helt enkelt inga riktlinjer för myndigheter att identifiera och stötta de som lever i eftervåld.

I väntan på ”Tills döden skiljer oss åt”​…

I väntan på ”Tills döden skiljer oss åt”​…

Jag minns tillbaka. Så hjärntvättad jag var. Jag visste att man inte fick skilja sig så jag härdade ut. Tills slut blev döden det viktigaste i äktenskapslöftet. Då blir man fri. Frågan är bara vem som dör först och hur? Man kan dö på så många sätt. Sakta, sakta började jag inse.

Prenumerera
på bloggen

Pin It on Pinterest