Man ska förlåta sjuttio gånger sju gånger! Det är svårt att lämna en destruktiv relation och ännu mer komplicerat blir det när man är aktiv medlem i en församling. Den sociala styrningen används och bibelcitat omtolkas, för att få kvinnor att stanna i en relation som är farlig eller osund. Det blir en svensk variant av hederskultur som är destruktiv för alla inblandande.

Våld i nära relation är svårt att förstå för de flesta och går tvärtemot Bibelns kärleksbudskap ”Du ska älska din nästa”. Men våld i nära finns överallt, även i en församling. Hur kan det ske? Vilka är tecknen och vad gör man när man misstänker detta?

Maria Larsson är uppvuxen i en frikyrkoförsamling i Sveriges bibelbälte. Träffade och gifte tidigt sig med en man i samma församling. När hon ville skilja sig efter en 20-årig relation år så följde en veritabel häxprocess och hon valde att lämna församlingen där hon varit medlem i 42 år.

Föreläsningen ”Vända andra kinden till?”

Du får veta hur det är att leva med våld i nära relation och samtidigt vara med i en församling. Vad händer när tron används för att bryta ner? Du får veta varför det är särskilt svårt att lämna en relation med våld, i ett religiöst sammanhang. Och varför det faktiskt är lättare att upptäcka våld i nära i en församling än i övriga samhället, när man lärt sig att se signalerna. Du får även redskap att bemöta människor i kris och ställa frågor som leder framåt och till läkning. Välkomna att lyssna till en föreläsning som ger dig insikt och kunskap som kan rädda liv?

Föreläsning tillsammans med Bilda i Pingstkyrkan i Västra Frölunda, Göteborg. Foto: Thomas Johannesson.

Läs gärna intervjun med Maria Larsson, i tidningen Dagen. Tyvärr valde man att publicera med annat namn.

https://www.dagen.se/relationer/2020/05/10/maken-brot-ner-frida-i-aratal-forsamlingen-sag-inget/

Den här föreläsningen är utformad för församlingar eller andra verksamheter som vill veta mer om våld i nära relation i en kyrklig kontext. Den passar bra på en kvinno- eller mansfrukost. Eller som utbildning av ledning och styrelse. Den går även att kombinera med en workshop lyfta de frågor som kommer fram och fördjupa kunskapen som en del av en församlingshelg.

Vill ni veta mer och prata om hur jag kan hjälpa er att hjälpa andra?
Hör av er till: maria.larsson@socialnavigation.se eller 0708384848

Pin It on Pinterest