Allt hänger ihop!

När man förstår hur Värdegrund – Attityd – Beteende hänger ihop så kan man förekomma eller förebygga dåliga strukturer som gynnar sexism, sexuella trakasserier, övergrepp och olika härskartekniker. Ibland är det ”bara” enskilda individer som tycker sig ha rätt att kränka andra på olika sätt på en arbetsplats. Ibland är det en hel avdelning som har sina egna regler och arbetsmiljön påminner mer om boken ”Flugornas herre” eller ledningskonceptet ”management by fear”.

I vår satsning på #Metoo To-do, ger vi tips, trix och diskussionsunderlag så att du kan ta snacket på din arbetsplats. Detta gäller alltså inte när det begåtts brott mot dig utan är ett stöd för att hjälpa till att sätta ner foten mot kränkningar eller trista beteenden som inte är önskvärda. #Metoo To-do är tänkt som en manual för att förstå och förutse så att fler kan markera mot beteenden som är oacceptabla.

Det är vi, som tillsammans ska se till att vi får en inkluderande arbetsplats där alla kan nå sin fulla potential. Vi är varandras arbetsmiljö. Det är ingen annan som fixar detta. Inga dokument eller policys i världen kan styra upp detta. Vi måste såklart ha riktlinjer och lagstiftnings som är gränssättande men grovjobbet måste du och jag göra, varje dag. Därför tar vi idag upp ämnet värdegrund- attityd – beteende.

Ingen organisation eller företag är starkare än den svagaste länken. Därför måste man vara observant på den svagaste länken. Den som testar gränserna eller uppträder gränslöst är en mycket dålig arbetskamrat.

Metaforer är ett otroligt bra sätt att visa och förstå komplicerade saker. Därför har vi valt en bild med ankare och flaggor med signalfärgerna grön, gult och rött.

Värdegrunden kan liknas vid ett ankare som sitter fast i botten. Ankaret kan vara en stark egen inre moralisk kompass eller en gemensam värdegrund som finns på arbetsplatsen.

Kättingen är attityden. Den är viktig! Den länkar till ankaret och beroende på hur lång länken är så kan bojen och därmed flaggan som är beteendet, svaja betänkligt. Vid en kort och tight länk så är flaggan stabil och beteendet är grönt. Men när länken, läs attityden, är lite slakare och inte så tight mot värdegrunden så kan beteendet bli lite hur som helst. Ibland är det bra och grönt men med lite påverkan så blir beteendet snabbt gult eller till och med rött.

Ingen människa är allt i genom ond eller god. Alla har bra och mindre bra sidor. Men dåliga sidor har en tendens att eskalera och breda ut sig på ett oönskat sätt och ibland märker man det inte själv. Då behövs goda, trygga och stabila människor som markerar och ger gult eller rött kort för att styra upp och tigtha åt mot värdegrunden.

Vi hjälper dig att ta snacket genom att uppmuntra till kurage!

#nödvärn

Kontakt:
Mail: info@nodvarn.se
Tel: 0708384848

 

 

Pin It on Pinterest