Morsdag! Mammornas dag! Idag firas Mammorna! Men det är inte alla mammor som blir firade på det sätt vi tänker.

Våldet tar aldrig ledigt! Inte ens på Morsdag! I synnerhet inte på Morsdag eller någon annan högtid.

Om det finns våld i en familj oavsett om det är psykiskt eller fysiskt så råder det ett konstant undantagstillstånd i den familjen. Alla lever ständigt under hotet av ett uppblossande inferno som kan uppkomma av inget skäl alls. Alla går på tå, både bokstavligt och bildligt. Alla klappar medhårs med de finaste silkesvantar man kunnat hitta. I en familj där det finns våld, där finns en dold agenda. Om man skulle bryta mot den dolda agendan då är det kört. För den dagen. Eller den veckan.
Problemet är att den dolda agendan ständigt ändras och uppdateras men man får aldrig reda på det förrän det är för sent. Man får reda på det man råkat göra fel. Fel, enligt ett sinne som sjuder av oförklarligt hat. Fel, enligt någon som tycker sig har rätt att upprätthålla sina regler. Med vilka metoder som helst.

Morsdag. För en familj där det finns våld är alla högtider en otrolig anspänning.  Då blir det plötsligt så tydligt att det är något som inte stämmer.  Bilden av hur det kunde vara, kan då läggas precis bredvid bilden av hur det är!  Då räcker det inte med att finna fem fel på bilden……

Det går naturligtvis inte att slippa undan ”bråket”. Hen hittar alltid på något som är fel och ger skulden för det på någon lämplig i familjen.  Om det finns någon som inte försvarar sig så är den personen särskilt lämplig att utse till familjens svarta får. Gapet emellan bilden av hur en högtid ska firas och hur det egentligen blir, skriar ut i tystnaden.  Ut i tystnaden eftersom det ändå inte är någon som hör ropen på hjälp!

Till alla er som inte vill fira Morsdag för att det gör för ont!

Pin It on Pinterest