Fick inbjudan av Amerikanska ambassaden i Georgien att hålla föredrag på deras sjunde årliga fyra-dagars konferens för 350 kvinnliga poliser från framförallt östra Europa, Centralasien och östra Asien.

Jag kom till en magisk stad som överträffade alla mina förväntningar. En blandning av Persisk, Centralasiatisk och Balkan med inslag av enormt modern arkitektur. Rent, snyggt och med enormt god mat, som serveras i överdåd.

Min föreläsning handlade om hur polisanställda inom den svenska polisen svarat upp på #metoo-rörelsen, som i Sverige kallas #nödvärn och nu internationellt #policetoo.
Hade en dragning en timme före lunch och en timme på slutet av dagen, två presentationer i två olika grupper.

Upplägget var att vi har haft, och fortfarande har, ett arbetsmiljöproblem när inte alla medarbetare kan känna sig respekterade och behandlade på samma sätt. Att vissa i organisationen använder sin makt till att trycka ner andra, på de mest hårresande vis, att på ett subtilt elakt sätt kommentera en persons utseende, person kompetens mm med enda anledningen att göra personen osäker och ledsen.

Jag berättade om den facebook grupp som samlat nästan fem tusen polisanställda eller fd anställda. Där flera hundra berättat om sin vardag i många år, med trakasserier, utövande av härskartekniker samt vittensmål om rena brott begångna av sina kollegor.
Att det är omöjligt för en polisorganisation att arbeta för mänskliga rättigheter när vi inte inom organisationen upprätthåller dem korrekt. Att det är ett enormt slöseri med pengar och mänskligt kapital när vi har en arbetsplats där medarbetare inte kan, orkar eller vågar göra sitt bästa på jobbet med anledning av dålig arbetsmiljö.
Att vi förlorar kompetens när medarbetare sjukskriver sig pga andra medarbetares dåliga beteende osv.

Föredragen mottogs väldigt positivt. Någon grät öppet. Många nickade igenkännande. Flera kom fram efteråt och pratade om att det här var det viktigaste de hört på länge, att de också vill förändra och att de nu känner sig enormt motiverade.
Jag hade med mig 150 st armband med pärlorna #policetoo att dela ut till deltagarna som en gåva från den svenska gruppen #nödvärn. Det var en mycket uppskattad gest och gör att de nu har något att hålla sig i när det blåser. En liten påminnelse om att de inte är ensamma.


Jag var nöjd. Min amerikanska kollega hade gåshud och var alldesels tårögd. Han ville ta med sig det här till USA. Han menar de har liknande arbetsmiljöproblem och att det kanske är även värre där.

Tillbaka på kontoret hemma i Chisinau fick jag veta att föredragen filmats live och lagts ut på den facebook grupp som det kvinnliga nätverket för Moldaviska polisen innehar. Fick nu också en inbjudan från rikspolischefen att tillsammans med ett team arbeta för att utveckla gender frågor inom polisen här, inte bara genom att uppmuntra fler kvinnor att jobba inom polisen, utan även att få till ett bättre klimat för alla. Sätta en plan och börja agera. Får se var det slutar.

/Allt gott! Ulrica Granberg

Vi i styrgruppen för #nödvärn tackar Ulrica Granberg för hennes insats i Tiblisi. Vi är så tacksamma för alla initiativ som enskilda människor tar för att driva allas vårt arbete framåt. Vi stöttar och uppmuntrar så gott vi kan! /Kertin Dejemyr, Meta Broddare och Maria Larsson

 

Pin It on Pinterest