Allt våld går att förstå. Inte så att våldet går att ursäkta eller att det ibland är okej med våld. Absolut inte. Men när vi säger att det är obegripligt, då fjärmar vi oss från problemet och låter rädslan ta tag i oss. Vi låter fruktan styra oss och sätta agendan för våra beslut. Vår vilja att skapa avstånd till gärningen gör att vi demoniserar de människor som gör saker som vi inte kan förstå. När något oerhört händer tex ett terrordåd, en förälder som begår övergrepp mot sitt barn, en man hugger ihjäl sin fru som vill lämna relationen. Då tänker alla ”Åh, vad fruktansvärt! Hur kan detta hända? Varför har ingen sett detta?”

 

Våldet har alltid en orsak men vår rädsla hindrar oss från att ta reda på vad det handlar om. Vi vill hellre fjärma oss än närma oss våldets mekanismer. För de flesta så räcker det att förfasas i några dagar, tända ljus vid en speciell tidpunkt, gå en demonstrationsmarsch mot våld, delat fina bilder med gullig text på facebook etc. Sen har man stillat sitt samvete och lugnat sin empati för den gången. För det händer ju inte här! Det händer ju inte mig eller mina nära!

Men jag kan lova dig att våldet finns i din närhet. Det är samma mekanismer i allt våld oavsett om det är ett terrordåd eller våld i en nära relation. Allt våld handlar om makt. Det kan vara svårt att se om en relation är destruktiv eftersom den som är utsatt, blir psykiskt nedbruten och inte kan eller vågar påkalla uppmärksamhet på sin situation. Den psykiska misshandeln som är grunden för allt fysiskt våld i en relation kallas för det osynliga våldet. Man kan alltid se konsekvenserna av det osynliga våldet om man vet hur man ska tolka signalerna. Våldet har alltid en orsak även om den bara är legitimerad i huvudet på den som utför våldet. Men i de flesta fall så är våldet även legitimerat av samhället genom att ”kulturen” dvs straffen i många länder är låga eller obefintliga för tex våldsbrott mot närstående. Men det är inte förrän vi kan förstå varför det händer som vi kan förhindra att det ska hända igen.

 

Det hjälper inte de drabbade att tända ett ljus eller lägga olika färger över sin facebookprofil. Det är helt kontraproduktivt att stilla sitt samvete på det sättet. Jag önskar att människor ägnade mer tid åt att göra gott och att hjälpa till än att döva sitt samvete genom olika ritualer. Om människor far illa eller blir drabbade av våld så gör något åt det. Engagera dig i en hjälporganisation eller skänk pengar så att andra människor kan göra jobbet åt dig. Hjälp till på en kvinnojour, vilket borde vara obligatoriskt för alla politiker! Men att bara tända ett ljus och var nöjd med din insats för det räcker inte!

 

Jag som skriver detta har startat organisation DOLT-Det osynliga våldet. Vi sätter ljuset på mekanismerna bakom våldet och visar på konsekvenserna av psykisk misshandel och nedbrytning. Om jag skulle dö i förtid pga av en annans människas handlingar så önskar jag att mitt liv inte varit förgäves. Att jag kunnat bidra till att lösa gåtan med det obegripliga våldet. Att vi kan lära oss att se vad som föregår våld och stoppa att det inträffar. Vi får inte bara säga att det är obegripligt och sen vilja glömma! De som tvingas leva kvar i konsekvenserna av våldet kan aldrig glömma!

Pin It on Pinterest