Idag är det FN-dagen och jag vill dela en händelse och en tankeställare jag fick för några år sedan. Jag skulle åka till Wien och tala om mina erfarenheter från av att vara med att leda svenska polisens #metoo-upprop #nödvärn, på ett rundabordssamtal på OSCE som är världens största regionala säkerhetsorganisation med 57 medlemsländer.

Ämnet var ”Sexuella trakasserier på arbetsplatsen”. När jag förberede min presentation så tänkte jag ha med en bild, som förklarar hur värdegrund hänger ihop med attityd och beteende. Men ångrade mig. Tänkte att: Är det några som har koll på värdegrund så är det OSCE och FN. Jag kommer att göra bort mig om jag pratar om det.

Jag gjorde min första dragning för personalen. Efteråt kom det frågor om bla sexuella övergrepp som begås av FN personal på uppdrag. De undrade hur det var möjligt och hur man skulle komma tillrätta med det. Då insåg jag att jag skulle ha haft med bilden på värdegrunden, iallafall. Jag började berätta:

”Attiyden är som en kätting som sitter fast i ett ankare, som är värdegrunden. Beteendet är det som syns och är alltså flaggan på bojen ovan vattnet. Om kättingen dvs attityden är tight mot värdegrunden står flaggan rakt och beteendet är grönt. Men om attityden inte är så tight så kan flaggan stå lite hur som helst beroende på hur det blåser eller hur stömmarna sätter. De som slirar på regler och som tycker att de gäller alla andra men inte mig. De har en slapp attityd.

Det kan vara mycket svårt att upptäcka dem som slirar och har en lös attityd eftersom beteendet dvs flaggan, mycket väl kan vara grön ibland. Men vid olika tillfällen, till exempel under påfrestning, så blir det tydligt att attityden har stora brister och att den står långt ifrån värdegrunden. Beteendet kan alltså användas som en indikator. Då förstår man hur viktigt det är med en uppförandekod. Det är ett enkelt sätt att styra mot en gemensam värdgrund.

När jag talat färdigt så räcker en äldre herre i 70 års åldern upp handen och säger: – ”Jag har jobbat som chef i större delen av mitt liv inom FN och OSCE. Jag har aldrig tidigare förstått det där med värdegrund. MEN NU FÖRSTÅR JAG!”

ALLTSÅ DEN KÄNSLAN, av att nå fram med det man vill säga!

Jag tyckte att det var så fint och modigt av honom att faktiskt erkänna och säga det inför personalen. Och jag lärde mig att inte ha så stor respekt för organisationer med tunga namn. De står inför samma typ av problem som alla andra gör.

Mitt recept för att arbeta med mänskliga rättigheter i praktiken, är att arbeta med beteende och bemötande! Min favoritbok alla kategoreier är Bemötande koden av Lena Skogholm, så den fick bli min present till de andra i panelen.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Keep up the good work! / Maria

Photo: Carolin Wilhelm
From left: Dr. Purna Sen, Amarsanaa Darisuren, Nicola Murrey, Eric Carlson, Maria Larsson, Omer Fisher, Lejla Gacánica

Pin It on Pinterest