Kan vi tala om män som tänder på utsatthet? Män som tycker sig ha rätt att ta på en kvinnas kropp eller ännu värre, göra intrång i en kvinnas kropp. Allt detta utan en överenskommelse, det vill säga ett samtycke. Kan vi tala om män som inte har det minsta koll på FNs allmänna deklaration:

Alla människor är födda fria med samma värde och rättigheter

Samtyckeslagen verkar ha svårt att få genomslag. Personligen så hade jag hellre sett en konsekvenslag uppbyggd på samma sätt som Miljöbalken. Där har konsekvenserna av gärningen har större betydelse för lagföring än uppsåtet. Detta blir översatt till sexualitet kontra brott: Om jag använder min sexualitet på ett sådant sätt att jag tillfogar en annan person fysisk eller psykisk skada. Då är det inte sex, utan ett övergrepp. Alla har ett ansvar att det ska kännas bra före, under OCH efter sexet.

De som inte kan ta det ansvaret ska inte ha sex med andra. De får hålla tillgodo med handtrallen.

Det verkar finnas två typer av män. De skiljer sig åt på följande sätt. När han ser en kvinna i en utsatt situation tänker han:

  1. Här är en kvinna som jag behöver hjälpa, skydda eller ställa tillrätta för.
  2. Här är en kvinna som jag kan utnyttja. Hur kan jag göra det på bästa sätt? Ska jag försätta henne i ett ännu mer utsatt läge eller förflytta henne till ett ställe som gör utnyttjandet enklare…

Fundera på vilken typ av män som är mest gynnsamt för ett civiliserat samhälle. Fundera gärna vidare på vad samhället behöver göra för att främja eller beivra, dessa olika beteenden? Att utnyttja en person i en utsatt situation borde rimligen ge betydligt strängare straff, inte straffrabatt eller straffrihet.

Män som utnyttjar kvinnor och barn är ett gigantiskt samhällsproblem

Kvinnor tvingas leva sina liv på sätt som liknar ett ständigt pågående undantagstillstånd. Men vi är så vana vid att det ska vara så här. Vi anpassar oss eftersom vi vet att män drar nytta av utsatta lägen, som när man går själv eller är berusad. Men det är helt galet. Helt omvänt mot vad det borde vara. Att vara i en utsatt situation betyder INTE att det fritt fram att utnyttja det.

Kvinnor och flickors kroppar är INTE en AlleMansRätt!

Kvinnor lär sig olika typer av överlevnadsstrategier för att klara sig ur potentiellt farliga situationer. Ska hon ut på kvällen så laddar hon fickorna eller handväskan med nycklar att ha i handen när man går hem, liten hårspray att spruta i ögonen vid en attack, extra laddning till mobilen för att kunna ringa en vän medan hon går hem.

En annan överlevnadsstrategi är när en kvinna träffar på en man som ger dåliga vibbar: är att SKRATTA. Detta är det absolut vanligaste överlevnadsstrategin. När hon inser att mannen inte tål att hon avvisar honom, på en bar, på jobbet eller i vilket sammanhang som helst. Då skrattar hon och låtsas att de illa dolda, plumpa och oönskade inviterna är skämt. Men hon gör det på ett mycket subtilt sätt, så att hon vinner tid och kan hitta andra utvägar. Tyvärr fattar de flesta män inte detta utan tror att de är charmiga, trots att de alltså är riktiga slemhögar.

Mäns kränkthet är livsfarlig

Detta lär sig kvinnor tidigt. Och många män är så oerhört lättkränkta. Det räcker i många fall att hon inte ler eller hälsar när han går förbi och slänger i väg en kommentar om hennes utseende som han uppfattar som en komplimang. Som kvinna så kan man alltså råka illa ut om man inte är tacksam för en oönskad kommentar om sitt utseende.

Män som utnyttjar barn sexuellt

Män som tänder på utsatthet söker sig ner i åldrarna för att tillgodose sina sexuella drifter. Det främsta skälet till att män utnyttjar barn eller tonåringar är inte att de tänder på barn. Pedofili, att man tänder på prepubertala barn eller Hebefili, att man tänder på pubertala barn. Utan man tänder på själva utsattheten samt att det är så mycket lättare att lura till sig sexuella tjänster av barn och unga. De har inte lärt sig alla överlevnadsstrategier än och har svårt att säga nej till en vuxen, vilket utnyttjas hänsynslöst av Groomare och Sugerdaddys. Det sistnämnda betyder betyder rakt av: Män som utnyttjar barn/unga och lockar ut dem i prostitution.

Sexuella tändningsmönster är tyvärr ganska lätt att förändra och fördärva

Jag hävdar att män som tänder på utsatthet har sabbat sina sexuella tändningsmönster. Porrkonsumtion, makt eller kränkthet kan odla en sexualitet som bygger på att enbart tillgodose sina egna behov och drifter. Den sexuella drivkraften är stark och det är oerhört svårt att själv se när det drar åt ett destruktivt håll. Man utgår ju hela tiden från sig själv och om det känns rätt, så tolkar man det som att det är rätt. Men sexualiteten är lätt att trigga in på områden som inte har med njutning att göra utan blir en maktdemonstration där den som utsätts bara är ett objekt.

Jag tänker inte skriva ”Inte alla män!” Vi är förbi det.

Kvinnor vet att det finns goda män. Problemet är att ni inte syns och hörs! Varje dag mördas och våldtas kvinnor av män som anser sig ha rätt att göra det.

Ni män som blir kränkta av denna artikel: Ni är en del av problemet.

Ni män som förfäras lika mycket som jag över de övergrepp och övertramp som sker mot kvinnor dagligen: Ni är en del av lösningen och jag ber er träd fram NU! Gör er röst hörd NU!

/ Maria Larsson

Hjälp vid oönskad sexualitet! Om du har en sexualitet där det finns risk att du skadar dig själv eller någon annan? Det finns hjälp att få. Preventell.se är en nationell telefonlinje med stöd till dig. Tel 020-66 77 88

Pin It on Pinterest